Inhoudsopgave:

Mobiliteit in de toekomst

Wat is de rol van de auto, het openbaar vervoer of deelvervoer in de toekomst van Gemeente Leeuwarden? Hoeveel ruimte krijgt een fietser of voetganger? En wat betekent dit voor de auto, het parkeren en het groen? Dit zijn allemaal onderwerpen waar u dagelijks mee te maken heeft. In het kader hiervan is een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke invoering van een zero-emissie-zone. Zero-emissiezones stimuleren binnenstadondernemers en de logistieke sector om over te schakelen naar duurzamere voertuigen, verminderen de hinder door uitstoot, stank en geluid, en dragen bij aan een prettige en aantrekkelijke binnenstad.

Inwoners denken mee

Als inwoner van de gemeente Leeuwarden heeft u in 2023 een vragenlijst in kunnen vullen over wat u belangrijk vindt op gebied van verkeer en vervoer. Ruim 1.000 inwoners hebben de vragenlijst ingevuld. Op 27, 28 en 30 november 2023 waren er mobiliteitscafe’s waar inwoners informatie kregen en vragen konden stellen. Ook hebben we onderzoek en analyses uitgevoerd. De uitkomsten zijn verwerkt in 7 uitgangspunten. Hierbij staat leefkwaliteit centraal.

De 7 uitgangspunten

  1. Elk dorp wordt verbonden met een doorfietsroute, regionaal OV, en er komt een P&R aan de stadsring.
  2. 30 kilometer per uur wordt de standaard in bewoond gebied. Wandelaars en fietsers krijgen voorrang.
  3. De stadsring wordt beter oversteekbaar. Doorgaand verkeer gaat via de Haak om Leeuwarden.
  4. Het centrum van Leeuwarden krijgt meer verblijfskwaliteit. Wandelen staat daar op de eerste plaats. Vanaf de stadsring ga je naar de parkeergarages in het centrum. De stadsring wordt hiermee een Parkeerring.
  5. De binnenstad wordt groener: straatparkeren gaat steeds meer naar parkeergarages en P&R-hubs. Zo krijgt het centrum meer ruimte voor groen, wandelen, ontmoeten en fietsparkeren (parkeren voor invaliden en laden/lossen blijft wel).
  6. De wijken en dorpen worden groener met minder parkeerhinder dankzij parkeerbeleid en wijkhubs.
  7. Ruimtelijke inbreiding binnen bewoond gebied helpt duurzame mobiliteit.

Tijdens de mobiliteitscafé’s werd een presentatie (PDF, 8.83 MB) gehouden over de 7 uitgangspunten. De inzage periode voor het beleidskader liep van donderdag 25 april tot en met donderdag 5 juni.

Zero-emissie zone

Een zero-emissie-zone is een gedeelte van de stad waar alleen bestel- en vrachtauto’s welkom zijn als zij op elektriciteit of waterstof rijden. Royal HaskoningDHV heeft voor gemeente Leeuwarden een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de invoering van een zero-emissie-zone. Het onderzoek  en de informerende brief zijn hiervoor naar de gemeenteraad gestuurd en daar besproken.

Inloopbijeenkomst voor ondernemers op 11 juli

Als u gevestigd bent, werkzaamheden uitvoert of goederen levert in de binnenstad van Leeuwarden dan krijgt u in de toekomst mogelijk te maken met de zero-emissiezone. Op 11 juli organiseert gemeente Leeuwarden hier een inloopbijeenkomst voor ondernemers voor. U kunt tijdens deze bijeenkomst twee keer een presentatie over de plannen bijwonen. Voor en na deze presentatie kunt u uw individuele vragen over uw eigen situatie stellen aan medewerkers van de gemeente en in gesprek gaan over eventuele zorgen, uitdagingen en kansen. en vragen stellen aan medewerkers van gemeente Leeuwarden. Op twee momenten tijdens deze avond is er een presentatie over het nieuwe beleidskader en de 7 uitgangspunten.

  • Datum: Donderdag 11 juli.
  • Hoe laat: Het is een vrije inloopbijeenkomst van 17:00 tot 19:30 uur.
    • Om 17:30 en 18:30 uur wordt een presentatie over de zero-emissie-zone en het onderzoek gegeven.
    • Locatie: Z-gebouw, Zaailand 106, 8911 BN Leeuwarden.

Planning

  • In het najaar van 2024 neemt de gemeente een besluit over de aankondiging van een zero-emissie-zone. De uitkomsten van de inloopbijeenkomsten nemen wij hierin mee als aanvulling op het onderzoeksrapport.
  • Als de gemeenteraad positief besluit tot aankondiging van de zero-emissie-zone dan worden deze gesprekken met ondernemers voortgezet.

Nieuwsbrieven

Blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en meld u aan voor de nieuwsbrief.

Heeft u nog vragen?

Stuur een e-mail naar mobiliteit@leeuwarden.nl of neem op een andere manier contact op met de gemeente Leeuwarden.