Lokale helden van 2022
Tijdens de Vlaggendag op vrijdag 23 september hees de gemeente Leeuwarden opnieuw de vlag voor de ‘Global Goals’ en zette zij lokale helden in het zonnetje. De helden zijn genomineerd door inwoners van de gemeente Leeuwarden, waarna uit de selectie genomineerde helden de nieuwe lokale helden zijn gekozen.
De 3 helden van 2022:
1: Carlotte Roncoli
Waarom wachten tot er zelf iets gedaan wordt als je het ook zelf kunt doen? Lokale Held Carlotte Roncoli startte op NHL Stenden, waar ze zelf studente is, een heuse Green Office. Carlotte wil de studenten op NHL Stenden met elkaar in verbinding brengen. En hen daarbij informeren over duurzaamheid. Ze wil het duurzame balletje laten rollen, en ook aan het rollen houden. Ze was al betrokken bij verschillende duurzame initiatieven, denk bijvoorbeeld aan Duurzame Vijfdaagse.
Net als veel andere mensen in Nederland ziet Carlotte de wereldproblematiek die ook Nederland raakt: het watertekort, de stijgende gasprijzen, de inflatie. Ze ziet het belang van verduurzaming al langer in, maar vindt dat het nu tijd is om te handelen. Juist nu is haar Green Office van belang. Zelf studeert Carlotte aan de NHL Stenden en is ze bovendien algemeen bestuurslid van de Stichting Freonen fan Fossylfrij Fryslân.
2: L.A.P. Atelier
L.A.P. staat voor liefde, aandacht en progressie. Voor elkaar, de producten en de planeet. Fier is een expertise-en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. L.A.P. Atelier biedt de cliënten van Fier de kans om zich te ontplooien. L.A.P. Atelier is een sociale onderneming waar slachtoffers van huiselijk en/of seksueel geweld hun leven weer in eigen hand nemen. Door het opbouwen van werknemersvaardigheden en zelfvertrouwen, werken zij aan hun sociale en economische zelfredzaamheid. Bij het L.A.P. Atelier worden de vrouwen zoveel mogelijk begeleid en gestimuleerd om weer de stap te zetten naar een baan op de arbeidsmarkt.
L.A.P. Atelier werkt samen met A House of Happiness. Deze partner levert reststoffen textiel, in totaal gaat het om zo’n 100.000 meter reststof per jaar. In het L.A.P. Atelier worden deze kwalitatieve reststoffen omgetoverd tot nieuwe waardevolle textielproducten, want weggooien is zonde. De stoffen worden verwerkt tot duurzame vlaggenlijnen, tassen en ook hippe tipi-tenten.
3: Pottle
Pottle is een organisatie die zich richt op het hergebruiken van wijnflessen en het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doen ze door samen te werken met bedrijven die hen in één keer grote partijen wijnflessen leveren. Van die wijnflessen maken ze vervolgens nieuwe producten. Denk aan drinkglazen, kaarshouders of vazen. Die verkopen ze vervolgens.
De wijnflessen worden in hun werkplaats in Nijlan bewerkt door wat de heren achter Pottle zelf ‘hun helden’ noemen: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die bij Pottle aan de slag kunnen om zo werkervaring op te doen. Mensen die op deze manier een dagbesteding hebben en door kunnen stromen naar ander werk.
Pottle is opgericht door Jeroen, Remco en Robin. Zij geloven in een duurzame wereld met minder afval. Met Pottle willen ze het perspectief van mensen veranderen. Dat afval niet alleen afval is maar opnieuw gebruikt kan worden. En als ze daardoor over een paar jaar failliet zijn, dan proosten ze daar op.