Inhoudsopgave:

Overlast dat veroorzaakt wordt door houtrook

  • Eén op de drie Nederlanders heeft last van houtrook.
  • Rook kan via ramen en ventilatieroosters bij de buren binnendringen.
  • Het is verboden om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden. Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.

Wat te doen bij overlast?

Ervaart u houtrook overlast van de buren? Dan is het beste om in gesprek te gaan met de buren. De gemeente kan niet optreden tegen overlast veroorzaakt door houtrook. Daarvoor zijn geen wettelijke mogelijkheden. Maar het is goed dat de gemeente ervan weet. Meld het probleem bij de gemeente.

 

Tips voor verstandig hout stoken

Op de website Stookwijzer kunt u zien of bij u op dit moment het vuur beter uit kan blijven. Ook vindt u tips om de uitstoot van schadelijke stoffen te minderen.

Tips voor de houtkachel of open haard

  • Maak gebruik van hout dat droog en schoon is. Vochtig hout verbrandt niet helemaal, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Hout moet minstens twee jaar drogen.
  • Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout, daar komen schadelijke stoffen bij vrij. Het is verboden bewerkt hout, snoeihout en afval te verbranden.
  • Brandbare blokken van geperst hout, zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk. Let hierbij op het FSC- of PEFC-keurmerk. Stapel ze losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Het hout verbrandt zo helemaal waardoor minder schadelijke stoffen vrij komen.
  • Controleer regelmatig of u goed stookt. Goed vuur heeft gelijkmatige vlammen. Dat betekent dat er nauwelijks rook uit de schoorsteen komt.
  • Stook zo weinig mogelijk.

Tips voor Barbecueën of vuurkorf aansteken

  • Laat de barbecue of vuurkorf uit bij windstil of mistig weer. De rook blijft dan hangen en kan in de buurt veel luchtvervuiling en geuroverlast veroorzaken.
  • Een elektrische barbecue is een goed idee. Het veroorzaakt veel minder (rook)overlast voor de omgeving. Maar let op: in alle barbecues kan giftige rook ontstaan. Dit komt doordat er vocht en vet uit het vlees druipt en verbrandt in de vlammen. U kunt dat wel voorkomen door gebruik te maken van een opvangplaatje.

Hout stoken en het klimaat

Bij het verbranden van hout komt CO2 vrij. Dat is een broeikasgas dat zorgt voor klimaatverandering. Houtkachels en open haarden gaan onzuinig met hout om: een groot deel van de warmte vliegt zo de schoorsteen uit (bij de open haard gaat 90 procent van de warmte verloren, bij de houtkachel 20 tot 40 procent). Dat is niet duurzaam.