Hoe verlaagt gemeente Leeuwarden haar CO2-uitstoot?
In 2030 wil gemeente Leeuwarden CO2-neutraal zijn. Daarom moet de uitstoot van CO2 omlaag. Eén van de broeikasgassen dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstof. En een grote veroorzaker van de opwarming van de aarde en het veranderen van het klimaat. Deze CO2 uitstoot wordt in kaart gebracht met een zogenoemde CO2-prestatieladder. Hoe staat gemeente Leeuwarden ervoor?
Meer zonnepanelen plaatsen voor de opwek van energie op de panden. Minder energie verbruiken om onze panden te verwarmen. De buitendienst met elektrische auto’s laten rijden. Er zijn veel mogelijkheden om de CO2-uitstoot van de gemeente omlaag te brengen. Of dat lukt wordt jaarlijks zichtbaar gemaakt door middel van de CO2-prestatieladder.
CO2-prestatieladder
De CO2-prestatieladder is een ‘tool’ waarmee de gemeente met cijfers kan laten zien of het lukt of niet. De gemeente behaalde vorig jaar een certificaat dat aantoont dat ze weet wat haar CO2-uitstoot is en dat ze eraan werkt deze te verlagen. De CO2-prestatieladder bestaat uit vijf niveaus. Momenteel zit de gemeente op niveau 3.
Projectleider Jannie Lania: “Ten opzichte van vorig jaar hebben we meer gas en iets meer stroom verbruikt, maar als je kijkt naar de cijfers van 2022 ten opzichte van 2019, het jaar waarin we begonnen met meten, is de CO2-uitstoot van gemeente Leeuwarden al behoorlijk afgenomen; met meer dan de helft (54 procent). Dit komt voornamelijk door de overstap op groene stroom en meer zonnepanelen.”
Meten is weten
Collega projectleider Marijn Kamerling vertelt: “Doordat we de cijfers hebben, kunnen we onszelf de juiste vragen stellen en gericht oplossingen zoeken om de uitstoot van CO2 te verlagen.” Het gaat bijvoorbeeld om vragen als: hoe kunnen we zuiniger omgaan met verwarming en verlichting in onze kantoren? Kunnen we computers en beeldschermen zuiniger afstellen?
Op naar niveau 4
Jannie: “We doen ons best om die CO2-uitstoot steeds verder omlaag te brengen. Om niveau 4 te behalen, moeten we ook duurzame afspraken maken met partijen waar we mee samenwerken. Of die namens de gemeente bepaalde diensten of producten leveren. Mooi voorbeeld is het doelgroepenvervoer,” vult Marijn aan. “Het taxibedrijf voert het WMO- en leerlingenvervoer volledig elektrisch voor ons uit.”
Iedereen kan iets doen
Jannie: “Als organisatie moeten we ons duurzaam verantwoorden. Daarom laten we ook steeds de stand van zaken zien. Het is belangrijk dat iedereen zich bewust wordt van CO2 uitstoot en hoe je deze kunt verlagen. En iedereen kan iets doen. Dat gaat van het licht uitdoen als je een kamer verlaat tot wat vaker de fiets te pakken.”