Samen voor een hartveilige gemeente
Maandag 7 april is het Wereldgezondheidsdag. Een goede gelegenheid om stil te staan bij de gezondheid en veiligheid van onze inwoners. De gemeente Leeuwarden zet zich in om onze omgeving hartveiliger te maken. We stimuleren het plaatsen van AED’s en het volgen van reanimatiecursussen door burgerhulpverleners. Een AED is Automatische Externe Defibrillator. Een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand.
De gemeente streeft naar zoveel mogelijk AED’s die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Sommige AED’s zijn bijvoorbeeld binnen in een winkelpand opgehangen. Als ze aan de buitenkant geplaatst zijn, kunnen ze ook na sluitingstijd gebruikt worden. Daarom geeft de gemeente ook subsidie voor de aanschaf van een buitenkast.
AED’s in kaart brengen
We streven naar een dekkend netwerk van voldoende AED’s en burgerhulpverleners. Daarvoor is het nodig dat AED’s en burgerhulpverleners worden aangemeld op het netwerk van HartslagNu. Om een compleet overzicht te krijgen, vragen we iedereen met een AED dit door te geven. Heeft u een AED? Meld deze dan aan via de website van HartslagNu.
Inwoners Mireille en André zijn als burgerhulpverleners erg betrokken bij dit onderwerp. Mireille heeft voor Goutum Súd en Techum een AED en een BHV-cursus aangevraagd. “De gemeente was zeer welwillend en dacht actief mee over de financiën,” zegt ze. André voegt toe: “Voor een AED of BHV-cursus krijg je in bepaalde gevallen 50% vergoed.”
Eerste zes minuten zijn cruciaal
Mireille heeft 15 jaar ervaring in de hulpverlening bij de brandweer. “Toen ik in Wiarda kwam wonen, vroeg ik me af of er in de buurt een AED was. Dat bleek het geval en dus heb ik dat voor de andere wijken geregeld. Via Facebook-oproepjes heb ik buurtbewoners benaderd voor een BHV-cursus. Twintig mensen hebben inmiddels een certificaat.”
André werkt al dertig jaar bij de reddingsbrigade en heeft geregeld iemand hulp verleend. “Net als Mireille zet ik mij in voor een goed netwerk aan AED’s in de wijk. Ik beheer nu drie AED’s in de buurt en kijk altijd naar de dekking in de wijk. Uit ervaring weet ik dat tijd alles is. De eerste zes minuten zijn cruciaal voor iemand die een hartstilstand krijgt!”
Mireille voegt toe: “Mocht je ooit zelf meemaken dat iemand een hartaanval krijgt, bel dan direct 112. Dan worden in de directe omgeving burgerhulpverleners opgetrommeld. Hoe sneller zij en de ambulance ter plekke zijn, hoe groter de overlevingskans.”
Wilt u een verschil maken in noodsituaties? Word dan burgerhulpverlener! Bent u al burgerhulpverlener? Meld u dan aan bij HartslagNu.
Beschikbare subsidie
Om de beschikbaarheid van AED’s te vergroten en om meer burgerhulpverleners op te leiden, heeft de gemeente een subsidieregeling. Meer informatie hierover vindt u op onze website: www.leeuwarden.nl/AEDnetwerk.