Vernieuwd plan van aanpak voor de Vlietzone
De Vlietzone moet een veilige, bruisende en mooie wijk worden. Daarom is er een hernieuwd plan van aanpak voor de Vlietzone gemaakt. Dit plan is dinsdag 3 december door het college vastgesteld en aangeboden aan de raad.
‘Het plan is samen met de inbreng van inwoners, het wijkpanel, Vlietvaardig, ondernemersvereniging Vliet en het bestuur van Buurthuis Welgelegen tot stand gekomen. Bij de uitvoering wordt vanzelfsprekend samengewerkt met diverse partners, zoals de politie, woningcorporaties en welzijnsorganisaties. Jongeren worden bij de vraagstukken in de wijk betrokken door middel van het project ‘Tienskip in de wijk’. Zo kwam er uiteindelijk een compleet en gezamenlijk plan tot stand’, aldus Nathalie Kramers, wethouder Leeuwarden Oost en wijkwethouder Vlietzone.
Maatregelen
Het leefbaar en veilig maken van de wijk is in vier thema’s uitgewerkt: vertrouwen in elkaar, fijn wonen, veilig wonen en een bruisende buurt. Er is veel aandacht voor het tegengaan van ondermijning en huisjesmelkers. Daarnaast zijn er concrete plannen om de wijk groener te maken. Samen met de wijkorganisaties wordt onderzocht welke extra activiteiten kunnen worden georganiseerd, zoals een evenement, om meer sociale ontmoeting te krijgen in de Vlietzone. Om ergernissen over afval te verminderen wordt er onder andere als experiment regelmatig een grofvuilcontainer geplaatst. Bestaande maatregelen, zoals het tegengaan van splitsing van woningen, blijven we uitvoeren.
Het plan is een vervolg op het plan van aanpak uit 2019, dat sindsdien een aantal keer is geëvalueerd en bijgesteld. Er zijn sinds die periode al maatregelen in gang gezet, ook via het Manifest Vlietzone en de plannen voor Leeuwarden Oost. Het plan voor de komende jaren wordt gemonitord op veiligheid en leefbaarheid.
Financiën
Er wordt al enkele jaren extra geïnvesteerd in de Vlietzone, bijvoorbeeld door de inzet van het interventieteam en de buurtregisseur. De uitvoering van de maatregelen in het plan vallen zoveel mogelijk binnen deze bestaande en extra budgetten. Een enkele maatregel, zoals het invoeren van een verhuurdersvergunning, vraagt om een extra financiële inzet die wordt meegenomen in het voorstel aan de raad. Andere maatregelen, namelijk een grootschalige herinrichting van het Vliet en grootschalige economische impuls, zijn mede afhankelijk van geld van het Rijk (Regio Deal).
Het volledige plan van aanpak kunt u hier inzien.