Wat houdt ‘Goed scheiden loont’ in:
Bij Goed scheiden loont wordt er op een andere manier betaald voor het ophalen en verwerken van uw afval. U betaalt hier nu ook voor, maar dat is een algemeen tarief, waarbij alleen onderscheid wordt gemaakt tussen 1 en meerpersoons huishoudens.
Als de gemeenteraad besluit het systeem in te voeren betaalt u een vast tarief en een variabel tarief. Dit variabele tarief is afhankelijk van de hoeveelheid en/of het gewicht van het afval dat u aanbiedt in de Sortibak (grijze container of huisvuilzak).
Heeft u weinig afval? Dan betaalt u ook minder. Heeft u veel afval? Dan betaalt u ook meer.
Wanneer wordt Goed scheiden loont ingevoerd?
De gemeenteraad moet hier nog definitief over beslissen. Als het doorgang vindt is het streven om dit per 1-1-2022 in te voeren.
Waarom overweegt de gemeente Leeuwarden om Goed scheiden loont in te voeren?
Dit heeft te maken met een aantal zaken:
- 1: Grondstoffen:
De wereldbevolking groeit en grondstoffen raken uitgeput. Het wordt daarom steeds belangrijker om herbruikbare materialen uit afval zo goed mogelijk te benutten.
- 2; Doelstellingen:
De gemeente Leeuwarden moet vanaf 2022 voldoen aan het landelijke doel van 100 kilo restafval per inwoner per jaar. Daarna zal het restafval verder moeten dalen naar 30 kilo in 2030, met als uiteindelijke ambitie een afvalloze samenleving. Deze doelen zijn vastgelegd in het landelijke programma Van Afval naar Grondstof.
- 3: Kosten:
De kosten voor het verwerken van het afval en de belasting op het verbranden van afval zal toenemen. Met als gevolg: een hogere afvalstoffenheffing. Door afval te scheiden en de hoeveelheid te verbranden restafval te verminderen, houden we de kosten zo laag mogelijk.
- 4: Te verwachten resultaat:
Met het invoeren van dit nieuwe beleid stimuleert de gemeente Leeuwarden het afval scheiden en afval voorkomen bij de mensen thuis. Bij de gemeente Heerenveen en gemeente Ooststellingwerf is dit beleid succesvol en daalde het restafval onder de 100 kilo. In 2019 zat de gemiddelde Leeuwarder nog op 172 kilo restafval.
Wat betaal ik straks voor het ophalen, recyclen en verwerken van mijn afval?
Bij Goed scheiden loont bestaat de afvalstoffenheffing uit een vast deel en een variabel deel. Op het variabele deel heeft u zelf invloed, want dit bestaat uit een bedrag voor het gewicht van het niet-gescheiden restafval. Scheidt u uw gft, papier, glas en textiel goed? En probeert u afval te voorkomen? Dan is uw afval lichteren betaalt u ook minder.
Wat betaal ik straks precies?
Dit moet nog worden uitgewerkt.
Wordt het straks niet veel duurder?
Het verwerken van al ons afval wordt inderdaad steeds duurder. Een belangrijke reden hiervoor is dat de landelijke belasting op het verbranden van afval ieder jaar flink omhoog gaat. Blijven wij als Leeuwarden op 172 kilo afval steken? Dan moeten we ook veel meer betalen.
Als we minder afval weggooien en ons afval beter scheiden, scheelt dat in de kilo’s. Door bewoners te stimuleren hun afval goed te scheiden, voorkomt de gemeente Leeuwarden een grote kostenverhoging.
Als ik moet gaan betalen voor het restafval, betaal ik dan ook voor het PMD (plastic, metalen en drankenkartons) dat daarbij moet in het kader van de nascheiding bij Omrin?
De financiële prikkel geldt alleen voor restafval. Er wordt dus vooraf bekeken hoeveel PMD er in een gemiddelde sortibak zit. Voor deze kilo’s hoeft niet betaald te worden. Hoe deze verrekening precies in z’n werk gaat, wordt nog bepaalt. We houden u hierover op de hoogte.
Worden grote gezinnen ook gecompenseerd voor de grotere hoeveelheid restafval die zij produceren?
Dit wordt nog definitief besloten maar het ziet ernaar uit dat er geen specifieke maatregel voor grote gezinnen komt. Net als dit niet het geval is bij het energiebedrijf of het waterbedrijf.
Hoe worden ook minima gestimuleerd om afval te scheiden, zonder ze op te zadelen met kosten die voorheen kwijtgescholden werden?
Hierover moet de raad nog beslissen.
Hoe wordt omgegaan met personen met een medische indicatie, die daardoor extra, onvermijdbaar, restafval produceren?
Bewoners met een medische indicatie kunnen uiteraard gecompenseerd worden voor het afval dat zij in het kader van hun medische aandoening produceren. Hierover moet de gemeenteraad nog een beslissing nemen.
Hoe wordt omgegaan met wijken waar geen GFT gescheiden kán worden?
In wijken waar (nog) geen GFT kan worden gescheiden, zullen de huishoudens uiteraard ook niet hoeven betalen voor het GFT dat dan onvermijdelijk in de sortibak moet worden gedaan. Dit wordt nader uitgewerkt.
Kunnen mijn buren straks afval in mijn container gooien om geld te besparen?
In theorie is dit inderdaad mogelijk. Dit komt in feite neer op diefstal, omdat uw buren u met hogere kosten opzadelen. In de praktijk komt dit dan ook weinig voor.
Sociale controle maakt dat (bijna) niemand dit doet. Bent u toch bang dat er afval bij u in de container wordt gegooid? Er wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn om een slotje op de container aan te bieden. Hierover moet nog een definitief besluit worden genomen.
Zorgt een financiële prikkel op restafval niet voor veel ontwijkgedrag zoals zwerfafval, illegale dumpingen en afvaltoerisme naar andere gemeenten?
Dit lijkt inderdaad logisch maar blijkt in de praktijk vaak erg mee te vallen. Gemeenten waar metingen zijn verricht laten zien dat de daadwerkelijke hoeveelheid zwerfafval en illegale dumpingen niet of nauwelijks toeneemt. Wel komen er meer meldingen binnen. Dit omdat bewoners vaak veel oplettender zijn ten aanzien van afval op straat en dumpingen.
Desalniettemin is het belangrijk om na invoeren van een ingrijpende maatregel, door middel van (tijdelijke) extra handhaving te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van het systeem.
Gaan de kosten van afvalscheiding niet omhoog door méér scheiding?
Nee! Restafval is de duurste afvalstroom die we inzamelen. Elke kilo recyclebare grondstof die we gescheiden kunnen houden (zoals GFT, oud papier, glas en textiel) is goedkoper dan restafval, of levert zelfs geldt op. Dus hoe minder restafval we produceren, hoe lager de verwerkingskosten zijn.
Hoe wordt mijn afval bij invoer gewogen?
- Sortibak
De vuilniswagen weegt iedere Sortibak tijdens de leging twee keer. De eerste keer wanneer de container vol is en de tweede keer wanneer de container leeg is. Het verschil tussen de volle en lege container is het aantal kilo’s afval.
- Ondergrondse container
Brengt u het restafval naar de ondergrondse container? Dan wordt via de milieupas bijgehouden hoe vaak u een vuilniszak weggooit.
Waarom wordt plastic, blikjes en drinkpakken niet gescheiden ingezameld?
Plastic verpakkingen, metalen en drankenkartons worden door Omrin na de inzameling uit het restafval gehaald. Hierdoor hoeven de bewoners van de bij Omrin aangesloten gemeenten niet zelf hun PMD apart te houden..
Waarom worden GFT, oud papier, glas en textiel dan wél gescheiden ingezameld, en niet zoals PMD achteraf machinaal gescheiden?
Grondstoffen als GFT, papier, glas en textiel kunnen, als ze eenmaal in aanraking zijn geweest met restafval, niet goed meer worden gerecycled. Het is dus van belang om deze grondstofstromen zo schoon mogelijk gescheiden aan te bieden.
Hebben jullie ook afvaltips?
etensresten en gft altijd in de Biobak of gft-zuil. Papier gaat vanzelfsprekend in de papiercontainer en textiel naar de Recycle Boulevard of in de textielcontainer. En dat jampotje? Dan mag in de glasbak.
Wilt u meer afval tips? Kijk dan op de site van Omrin, www.samenhalenwealleseruit.nl of op de Omrin Afvalapp.