Inhoudsopgave:

Ontwikkelkader Spoordok: stadsterp van de toekomst!

Het concept ontwikkelkader en PlanMER voor Spoordok hebben van 4 april tot 17 mei ter inzage gelegen. In die periode kon iedereen erop reageren. Op 16 april was er een inloopbijeenkomst in het Stationskwartier waar het ontwikkelkader en PlanMER werden gepresenteerd. Belangstellenden konden er vragen stellen. De gemeente heeft officieel gereageerd op de reacties die zijn binnengekomen in een zienswijzenota.

Toelichting en definitief besluit

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 september de zienswijzenota vastgesteld en deze samen met het ontwikkelkader naar de gemeenteraad gestuurd. Op 2 oktober besprak de gemeenteraad het ontwikkelkader Spoordok.

Het college van B en W heeft daarna op 26 november een definitief besluit genomen. Het ontwikkelkader vindt u terug op deze pagina.

Hoe verder?

In de volgende stap doet de gemeente meer onderzoek en werkt de gemeente de plannen verder uit. Dat gebeurt in het stedenbouwkundig raamwerk. Een stedenbouwkundig raamwerk vormt de leidraad voor de fysieke ontwikkeling en inrichting van Spoordok. Dit document gaat verder dan alleen gebouwen en wegen. Het is de meer concrete uitwerking van de ambities van Spoordok. We bekijken in deze stap wat nodig is om de ambities over water, energie, duurzaamheid en mobiliteit zo goed mogelijk in te vullen. Wij nemen u hierin mee. De gemeente organiseert in het eerste kwartaal van 2025 een inloopbijeenkomst om de eerste uitwerking van het stedenbouwkundig raamwerk aan u te laten zien.

Stappen: samen Spoordok maken

De ontwikkeling van Spoordok kost tijd en vindt niet van de één op de andere dag plaats. We hebben elkaar de aankomende jaren hard nodig om van Spoordok werkelijkheid te maken. Samen met eigenaren, deskundige partners en de samenleving. Spoordok maken we samen!

Gebiedsvisie (afgerond)

Gebiedsregisseurs Gemeente Leeuwarden en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling werkten samen met onder andere grondeigenaren en adviesbureaus ZUS en SITE aan de gebiedsvisie voor Spoordok. ‘Spoordok Leeuwarden, een inspiratiedocument’ was voor deze visie de basis. De gebiedsvisie is eind 2021 door de gemeenteraad vastgesteld.

Tijdens het evenement Grensverleggend Spoordok in september en oktober 2021 konden inwoners Spoordok ontdekken en proeven. En vooral meedenken over de toekomst van Spoordok. Dat kon tijdens een expo in winkelcentrum Zaailand, door online vragen te beantwoorden, mee te wandelen door het gebied en door mee te praten tijdens een online tafelgesprek onder leiding van journaliste en voormalig profwielrenster Marijn de Vries. De informatie die werd opgehaald is verwerkt in de gebiedsvisie. U kunt het tafelgesprek Spoordok hieronder terugkijken:

Bijeenkomsten 30 november 2022 en 9 januari 2023

U kon tijdens deze bijeenkomsten input geven voor de toekomst van Spoordok. Daar is gretig gebruik van gemaakt. Bij de maquette werden vele ideeën op briefjes geplaatst in de thema’s mobiliteit, openbare ruimte, wonen en gebouwen, duurzaamheid en identiteit. De ideeën hebben we samengevat in één document (PDF, 2.44 MB). Het ontwerpteam nam deze mee in de uitwerking van het ontwikkelkader.

Over Project Spoordok

Spoordok ligt vlakbij het station, tegen de binnenstad aan en tussen het spoor, de Harlingervaart, het Stephensonviaduct en het gebouw van Rijkswaterstaat. Door de centrale ligging biedt het Spoordok economische en ruimtelijke kansen. De herontwikkeling van Spoordok draagt bij aan de grote opgaven waar Leeuwarden, de provincie en het land voor staat. Denk aan onderwerpen zoals het klimaat, biodiversiteit, energie, mobiliteit, woningbehoefte en economische ontwikkeling. Bij woningbouw in Spoordok, zijn betaalbaarheid, duurzaamheid en circulair bouwen belangrijke onderwerpen.

Onderdeel van Spoorzone Leeuwarden

Acht projecten en locaties dwars door Leeuwarden heen vormen samen Spoorzone Leeuwarden. In Spoorzone Leeuwarden gaan wonen, werken en een duurzame inrichting van het openbare gebied hand in hand met grote kansen voor verbeteringen in het spoor. De acht projecten van Spoorzone Leeuwarden zijn Mobiliteitshub Werpsterhoeke, Middelsee, Spoorbrug Van Harinxma, Zwettehaven, Spoordok, Media en Innovatiecampus (MICA), Spoor Leeuwarden-Groningen op -1 en de Merodestraat.

Nieuwsbrieven en contact

Wilt u de digitale nieuwsbrief over Spoordok automatisch ontvangen? Vul dan uw gegevens in en meld u aan.

Heeft u vragen over project Spoordok? Of wilt u meer weten? Neem contact op via het e-mailadres spoordok@leeuwarden.nl.