Uw inkomsten brengen wij in mindering op uw uitkering.
Vooraf of achteraf korten?
U mag zelf kiezen of u de inkomsten vooraf of achteraf laat korten. Hieronder leggen wij uit welke keuzes u hebt en wat dat voor u betekent.
Surplus
Wanneer de klant een uitkering ontvangt en daarnaast ook in (deeltijd) werkt, ontvangt hij/zij op meerdere momenten inkomsten die met elkaar verrekend worden. Hierdoor is het soms moeilijk om goed financieel overzicht te houden.
Maandelijks ontvangt de klant in de Surplus-regeling een vast bedrag op een vaste dag aan uitkering. Hiermee willen we de stress van het niet weten hoeveel uitkering hij/zij ontvangt voorkomen. De werkgever maakt het loon over naar de gemeente. Achter de schermen wordt alles, na het ontvangen van de loonstroken, met elkaar verrekend. Nabetalingen van vergoedingen zoals reiskosten of kledinggeld worden zo snel mogelijk na ontvangst van de loonstroken uitbetaald.
Vooraf korten
Wij korten vooraf een “schatting” van uw inkomen. Uw uitkering wordt hierdoor lager. Meteen nadat u de loonstroken heeft ingeleverd berekenen wij of uw uitkering goed was berekend. Heeft u meer inkomsten ontvangen dan wij hebben geschat? Dan wordt het verschil de maand erna gekort. Heeft u minder inkomsten ontvangen? Dan betalen wij het geld waar u nog recht op heeft zo snel mogelijk uit!
Achteraf korten
Wanneer wij uw inkomsten achteraf korten, dan korten wij de inkomsten in de maand nadat u het loon heeft ontvangen. Bijvoorbeeld: Uw inkomsten van de maand maart worden gekort op de uitkering van de maand april.
Hoger bruto inkomen
Als u de inkomsten achteraf laat korten, dan wordt uw bruto jaarinkomen hoger. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag.
6 maanden korten
Soms kunnen de inkomsten niet in de eerstvolgende maand worden gekort. Dit kan gebeuren als wij uw loonstrook niet op tijd hebben gekregen.
Ook als uw uitkering niet hoog genoeg is kunnen wij de inkomsten niet meteen korten. De inkomstenkorting gebeurt meteen als uw uitkering hoog genoeg is. De gemeente kort uw inkomsten tot 6 maanden nadat u deze heeft gekregen.
Soms kort de gemeente meerdere maanden in één keer. Dit kan betekenen dat u een maand geen uitkering krijgt. Daarom is het erg belangrijk dat u uw loonstroken zo snel mogelijk inlevert en bijzonderheden aan ons vertelt. Is uw loon hoger dan de bijstand? Dan moet u de bijstand terug betalen.