Lion het stadhuis in de lente

Bijstandsuitkering en op zoek naar werk? Misschien kunnen wij je verder helpen!

Publicatiedatum: 
3 jan 2022

De gemeente Leeuwarden biedt programma’s aan mensen die een uitkering bij ons ontvangen om ze weer aan werk te helpen. Je kunt bijvoorbeeld sollicitatietraining krijgen of werkervaring opdoen bij een organisatie. De gemeente denkt (realistisch) mee met de kandidaat en zoekt naar mogelijkheden.

Sietske volgde het programma Vizier op Werk van de gemeente en heeft weer een leuke baan. Wethouder Abel Reitsma ging op bezoek bij Sietske. Via het programma Vizier op Werk van de gemeente Leeuwarden is Sietske weer aan het werk. Ze heeft wel een heel unieke move gemaakt: van een kantoorbaan naar buitenwerk… Benieuwd wat dit voor move was? Lees haar verhaal hieronder. 

Het verhaal van Sietske

Met de bloempotten nog in haar hand, ontvangt Sietske ons in een nieuwbouwwijk in Wiarda. Ze helpt hier met het aanleggen van de tuinen. Ze was net aan het opruimen. Wat ze hier precies doet? ‘Ik doe het onderhoud. Ik mocht eerst verschillende werkzaamheden uitproberen bij het bedrijf. En dit vind ik het allerleukste. Zo zorg ik bijvoorbeeld voor de beplanting en zet mooie bloemen in de bloembakken.’ Ze leert steeds meer over het vak, maar weet natuurlijk nog niet alles: ‘Eén collega noemen we de wandelende encyclopedie. Van hem leer ik veel, al onthoud ik natuurlijk niet alle Latijnse namen van bloemen en planten’, lacht ze.

Wethouder Abel Reitsma is ook mee. Hij is nieuwsgierig: ‘Mag ik vragen wat je hiervoor hebt gedaan? En hoe kwam je uiteindelijk bij deze leuke baan?’ Heel open geeft ze antwoord op alle vragen: ‘Ik had altijd veel interesses en probeerde veel opleidingen en banen. Tot ik een baan vond in de kopieerkamer van een bedrijf. Drie jaar lang werkte ik hier met plezier. Helaas werd mijn contract niet verlengd, omdat ze geen tijdelijke contracten meer mochten bieden. Een vast contract was geen optie, dus raakte ik werkloos. Toen kwam ik bij een werkconsulent van de gemeente terecht.’

‘En hoe heeft deze consulent jou kunnen helpen?’, vraagt Abel. ‘Ik werd, in overleg, aangemeld voor Vizier op Werk. Via Vizier op Werk kon ik al snel aan de slag als vrijwilliger bij de kinderboerderij in Stiens. Ik had het hier ontzettend naar m’n zin, maar het hield na 8 weken op.’ Vervolgens werkte Sietske nog een week bij de groenvoorziening van de gemeente. Dit vond ze ook heel leuk. En ze was er goed in. ‘Toen wist ik het zeker, ik wil werken in de buitenlucht!’

Ze vertelde dit natuurlijk ook aan haar consulent: ‘Het is belangrijk dat je duidelijk vertelt wat je leuk vindt, zodat ze iets kunnen zoeken dat goed bij jou past. Er zijn nu genoeg mooie banen!’, vertelt ze enthousiast. Dus toen haar consulent een vacature liet zien van Hylke Nijp Hoveniersbedrijf, reageerde ze daar snel op met een sterke motivatiebrief.

De werkgever was nog even bang dat Sietske het zware werk niet aan zou kunnen. Maar na één gesprek had Sietse ze al overtuigd. En na haar proefmaand werd ze aangenomen. ‘Ik moest het natuurlijk wel zelf doen. Maar de gemeente helpt je echt op weg. En ik denk dat er veel meer mensen zoals ik zijn, die dat extra zetje kunnen gebruiken.’, eindigt ze haar gesprek met de wethouder.

Meer informatie over het programma Vizier op Werk vind je op deze website

Contact

Heb je nog geen contactpersoon maar wil je wel meer informatie over Vizier op Werk? Bel dan naar 14 058 of mail rechtstreeks naar vizieropwerk@leeuwarden.nl.