Lion het stadhuis in de lente

Grote actie Handhaving Leeuwarden, Politie en Veiligheid en Service

Publicatiedatum: 
24 jan 2020
Deze week voerde de afdeling Handhaving van gemeente Leeuwarden een grote actie uit met de Politie en Veiligheid en Service. Waarom en wat het opleverde, lees je in dit artikel.

Een grote gecoördineerde actie van Handhaving Leeuwarden, Politie en Veiligheid en Service in en rond de Leeuwarder binnenstad en het stationsgebied heeft donderdag 23 januari geleid tot ruim 150 boetes voor verschillende overtredingen. De actie was zowel gericht op verkeersergernissen als de leefbaarheid en veiligheid in de openbare ruimte.

De samenwerkende partijen traden veelvuldig op voor het negeren van geslotenverklaringen, fietsen in het voetgangersgebied of parkeren in de parkeerverbodzone. De politie heeft 47 verkeersdeelnemers gecontroleerd bij een alcoholcontrole, waarbij allen mochten doorrijden. Veiligheid en Service heeft 30 keer een boete uitgeschreven voor het roken in de stationshallen. Ook was er aandacht voor bedelen, wildplassen, het nuttigen of bij zich hebben van alcohol en overlastgevende jeugd. Hiervoor zijn gezamenlijk 11 bekeuringen uitgeschreven. Daarnaast is er 3 keer een 24-uurs gebiedsontzegging uitgereikt en is aan 1 bestuurder een rijontzegging opgelegd wegens het onder invloed zijn van drugs. Tot slot zijn er 3 personen aangehouden, waarvan 1 persoon wegens het overtreden van een eerder opgelegde gebiedsontzegging. 

De gezamenlijke actie met Politie en Veiligheid en Service, die werd gehouden op initiatief en onder coördinatie van Handhaving Leeuwarden, duurde van 15:00 uur tot 22:00 uur. In de avonduren sloot ter ondersteuning van de werkzaamheden ook de Koninklijke Marechaussee aan. De samenwerkende teams traden op tegen elke verkeersovertreding en elke ander strafbaar feit dat zij constateerden. In totaal waren 42 collega’s van Handhaving, Politie en Veiligheid en Service in actie.

Het doel van de integrale actie was om de leefbaarheid, algemene veiligheid en verkeersveiligheid in de Leeuwarder binnenstad en omgeving te verhogen. Ook was het de bedoeling om duidelijk te handhaven op veelvoorkomende strafbare feiten en overtredingen. Omdat de teams erg zichtbaar waren in de binnenstad, verwachten Handhaving en Politie dat van hun inzet een preventieve werking uitgaat.