Wat zijn mijn rechten en plichten?
Kijk voor meer informatie op de pagina 'Veranderingen voor bijstandsuitkering doorgeven'.
Hebt u een uitkering en wilt u weer aan het werk? Wij helpen u met informatie over welke rechten en plichten u hebt, het opstellen van een cv en sollicitatiebrief, en het zoeken naar het beste (vrijwilligers-) werk voor u.
Kijk voor meer informatie op de pagina 'Veranderingen voor bijstandsuitkering doorgeven'.
De gemeente biedt de volgende trajecten aan voor mensen die werk zoeken.
Neem contact op met uw contactpersoon van de gemeente Leeuwarden.
Hebt u geen contactpersoon? Neem contact op met de gemeente Leeuwarden of ga langs bij het Wijk- of dorpenteam bij u in de buurt.
Wilt u wel graag aan het werk, maar vindt u het nog een grote stap? Overleg met uw contactpersoon van de gemeente wat er allemaal mogelijk is.
Werk vinden kan best lastig zijn. Daarom is er een app met vacatures. Hiermee krijgt u iedere dag informatie over nieuwe vacatures, opleidingen, bijeenkomsten en tips voor het zoeken van nieuw werk.
Wilt u hier gebruik van maken? Download de app met Android of met Apple/iOS. De app werkt op een smartphone en op een tablet.
Lijkt betaald werk op dit moment niet haalbaar? Misschien is vrijwilligerswerk dan wat voor u.
Vraag vóóraf toestemming.
Vrijwilligerswerk is een mooie manier om:
Op internet is veel informatie te vinden over het maken van een goede cv, maar:
Het is belangrijk om een opmaak te kiezen die past bij wie u bent. Een cv is namelijk het eerste wat een bedrijf van u ziet.
Een website, die een goede en gratis cv voor u maakt is te vinden op 'CV Template'. Het werkt makkelijk, ziet er mooi uit en laat direct uw nieuwe cv zien.
Hebt u voor een baan een extra opleiding of certificaat nodig? Dit kan vaak via een korte opleiding, training of cursus. Denk bijvoorbeeld aan een EHBO diploma, heftruckcertificaat, of taxipas.
Korte opleidingen zijn bedoeld om te beoordelen of u geschikt bent voor een baan die u zoekt of al hebt. Bij sommige beroepen is het zelfs een voorwaarde om het werk te mogen doen. In andere gevallen is dit niet noodzakelijk, maar vergroot het uw kans op het vinden van een baan.
Voor deze opleiding, training of cursus krijgt u geen studiefinanciering. Meestal moet u deze kosten zelf betalen. Soms worden deze kosten betaald door de werkgever, een overheidsinstantie (bijvoorbeeld het UWV of gemeente) of jouw zorgverzekering. Zoek dit van tevoren goed uit!
Bent u jonger dan 56 jaar?
Misschien kunt u geld lenen om een studie te starten. Dit heet het 'Levenlanglerenkrediet'. Meer informatie over voorwaarden, hoeveel u mag lenen, terugbetalen en het indienen van een aanvraag vindt u op de website van 'DUO'.
Meer informatie over welke scholingstrajecten er in Friesland zijn, vindt u op de website 'Fryslânwerkt'.
Wilt u werken en leren tegelijk? Kies voor Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL).
Wat is een BBL opleiding:
Wilt u een BBL opleiding gaan doen? Dan zult u een praktijkplek moeten hebben bij een werkgever.
Meer informatie is te vinden op 1 van de volgende webites:
Door een ziekte of beperking is het soms lastig om een baan te vinden. Bijvoorbeeld omdat u daardoor minder snel kunt werken, of omdat u extra ondersteuning nodig hebt.
De gemeente Leeuwarden wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Zo kunt u als werkgever subsidie aanvragen bij de gemeente. Dit heet ‘loonkostensubsidie’.
Meer informatie voor werkgevers en werknemers om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen staat op de pagina 'Loonkostensubsidie'.
Neem contact op met uw contactpersoon van de gemeente Leeuwarden.
Hebt u geen contactpersoon? Neem contact op met de gemeente Leeuwarden of ga langs bij het Wijk- of dorpenteam bij u in de buurt.