Inhoudsopgave:

Een opleiding volgen of (weer) naar school

Studiekeuze maken

Bent u tussen de 18 en 23 jaar en weet u niet goed wat uw talenten en mogelijkheden zijn? Vindt u het lastig een studie te kiezen? Een studieadvies kan u helpen. Bij de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten (RMC) kunt u verschillende tests doen. Een test laat zien wat uw kwaliteiten zijn en geeft u informatie over studies die u kunt doen. Meer informatie vindt u op de website van de RMC.

Eerst zelf op onderzoek uit?

Kijk voor meer informatie op de website Studiekeuze123 of op de website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) voor het mbo.

Liever een persoonlijk studieadvies?

Neem contact op met de gemeente Leeuwarden en vraag naar het Jongerenteam. We bellen u terug.

Stoppen met school (RMC)

Bent u gestopt of wilt u stoppen met school? Dan kunt u te maken krijgen met de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten (RMC).

Wat doet de RMC?

  • De RMC helpt u bij het vinden van een school, werk of een combinatie van school en werk.
  • De RMC probeert u te helpen een diploma te krijgen. De RMC zoekt met u naar de hoogste opleiding die voor u haalbaar is.
  • De RMC begeleidt u naar de school die het beste bij u past. Dit is om u een goede start te bieden op de arbeidsmarkt.
  • De RMC is er voor jongeren tot 23 jaar.

Startkwalificatie

U bent bij de RMC bekend als u tussen de 18 en 23 jaar bent, niet op school zit en geen startkwalificatie hebt. Een startkwalificatie heeft u als u een diploma hebt voor minimaal de havo of mbo-niveau 2.

Meer informatie?

Meer informatie vindt u op de website van de RMC.

Heeft u recht op een tegemoetkoming?

U bent jonger dan 27 jaar

Krijgt u een uitkering van de gemeente Leeuwarden en wilt u weer naar school? Wij onderzoeken eerst of u terug kunt naar school. Dit is zo bepaald in de Participatiewet. In de Participatiewet staan al uw rechten en plichten als u een uitkering aanvraagt of krijgt. Kunt u terug naar school en heeft u recht op studiefinanciering? Dan heeft u waarschijnlijk geen recht op een bijstandsuitkering.

U bent tussen de 18 en 30 jaar

Zit u op het mbo, hbo of op de universiteit? Of bent u van plan te beginnen aan een mbo- of hbo-opleiding? Misschien kunt u een vergoeding krijgen voor uw opleiding. Dit heet studiefinanciering. Meer informatie vindt u op de website van DUO. Hier vraagt u ook studiefinanciering aan. DUO heeft een eigen YouTube-kanaal met informatiefilmpjes die u verder helpen.

U bent jonger dan 56 jaar

Misschien kunt u geld lenen voor een studie. Dit heet het ‘Levenlanglerenkrediet’. Meer informatie over de voorwaarden, hoeveel u mag lenen en hoe het zit met terugbetalen, leest u op de website van DUO. Hier kunt u ook een aanvraag indienen.

Hoe vindt u een school in de buurt?

Alle scholen in heel Nederland staan op de website van DUO. Wij hebben het voor u in een overzicht gezet per ‘soort onderwijs’:

Bijleren of omscholen

Opleiding, diploma of certificaat nodig

Heeft u voor een baan een extra opleiding of certificaat nodig? Bijvoorbeeld een EHBO-diploma, heftruckcertificaat of taxipas. Dit kan vaak via een korte opleiding, training of cursus. Korte opleidingen zijn er om te kijken of u geschikt bent voor de baan die u zoekt, of voor de baan die u al heeft. Bij sommige beroepen moet u beslist een bepaalde opleiding hebben om het werk te mogen doen. Voor andere beroepen hoeft u niet beslist een opleiding te doen, maar maakt u daarmee wel meer kans op een baan. Voor een korte opleiding, training of cursus krijgt u geen studiefinanciering. Meestal moet u de kosten zelf betalen. Soms betaalt iemand anders mee. Bijvoorbeeld de werkgever, het UWV, de gemeente of uw zorgverzekering. Zoek goed uit hoe het met de kosten zit voordat u aan een opleiding of training begint.

Friese scholingstrajecten

Meer informatie over welke scholingstrajecten er zijn in Friesland, vindt u op de website Fryslânwerkt.

Werken en leren tegelijk

Werken en leren tegelijk kan met de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL).

  • U werkt meer dan dat u op school bent. U leert dus vooral in de praktijk.
  • U gaat 1 of 2 dagen in de week naar school. Op de andere dagen werkt u. U heeft dus minder contact met studiegenoten en meer met collega’s.
  • U kunt alleen een BBL-opleiding doen als uw werkgever een officieel leerbedrijf is.
  • Meestal krijgt u een salaris van uw werkgever en heeft u geen recht op studiefinanciering of een ov-kaart.
  • Sommige werkgevers geven een reiskostenvergoeding.

Wilt u een BBL-opleiding doen? Dan heeft u een praktijkplek bij een werkgever nodig.

Meer informatie vindt u op de volgende websites:

Meer informatie of hulp nodig?

Neem contact op met uw contactpersoon van de gemeente Leeuwarden.

Heeft u geen contactpersoon?

Ga langs bij de Buurt- of dorpskamer bij u in de buurt. Of neem contact op met de gemeente Leeuwarden.