Inhoudsopgave:

Voor wie?

Iedereen met een laag inkomen en weinig spaargeld kan bijzondere bijstand aanvragen. Bijvoorbeeld als u:

  • Een uitkering ontvangt.
  • Een laag pensioen ontvangt.
  • Een laag salaris ontvangt.

Waar wordt naar gekeken?

Wij kijken naar hoe hoog uw eigen inkomen is. Als u een hoger inkomen heeft, dan kunt u ook meer zelf betalen. Heeft u een lager inkomen, dan kunt u minder zelf betalen.

We kijken ook naar hoeveel spaargeld u heeft:

Alleenstaande

Heeft u meer (spaar)geld dan € 3.788,-? Dan moet u eerst uw eigen geld gebruiken voor de bijzondere kosten die u heeft. Als er daarna nog kosten overblijven, dan beoordelen wij of u hiervoor bijzondere bijstand kunt krijgen.

Getrouwd of alleenstaande ouder

Heeft u meer (spaar) geld dan € 7.575,-? Dan moet u eerst uw eigen geld gebruiken voor de bijzondere kosten die u heeft. Als er daarna nog kosten overblijven, dan beoordelen wij of u hiervoor bijzondere bijstand kunt krijgen.

Waar wordt verder naar gekeken?

  • Het gaat om uitzonderlijke en nodige kosten. Dat betekent dat het kosten zijn die u normaal niet maakt, maar die u nu wel moet maken. Soms vragen wij aan een arts of iemand anders of de kosten nodig zijn.
  • De kosten zijn niet ontstaan door uw eigen schuld.
  • Het gaat om kosten waarvoor geen andere oplossing mogelijk is. U kunt de kosten nergens anders vergoed krijgen. Betaalt bijvoorbeeld de zorgverzekeraar uw kosten? Of krijgt u de kosten betaald via de Belastingdienst? Dan krijgt u geen of minder bijzondere bijstand. Als die andere organisatie de kosten niet nodig vindt, dan kunt u geen bijzondere bijstand ontvangen.
  • Het zijn kosten die u nog moet gaan maken. Vraag de bijzondere bijstand aan voor u de kosten maakt.

Voorbeelden van kosten

Hier vindt u voorbeelden van kosten waar u misschien bijzondere bijstand voor kunt krijgen. Bij elke aanvraag kijken we naar uw persoonlijke situatie.

Energiekosten

Heeft u energiekosten? Dan moet u die in de eerste plaats betalen van uw inkomen. Dat is zo, omdat het kosten zijn die iedereen heeft. Heeft u door bijzondere omstandigheden extra energiekosten die noodzakelijk zijn? Dan is soms bijzondere bijstand voor die extra kosten mogelijk. Bijvoorbeeld als u de kachel hoger moet zetten in verband met een ziekte. U kunt dan voor de extra kosten bijzondere bijstand aanvragen.

Woonkosten

Is uw inkomen plotseling gedaald? En heeft u een hoge huur of hoge hypotheeklasten die u daardoor niet meer kunt betalen? Dan kunt u misschien woonkostentoeslag krijgen. Dit is een vorm van bijzondere bijstand. Soms verwachten we dan wel van u dat u op zoek gaat naar een andere woning.

Verhuiskosten

Gaat u verhuizen? Dan verwachten we dat u spaart voor deze kosten. Is de verhuizing noodzakelijk en onverwachts?  Dan hebt u misschien voor de verhuiskosten recht op bijzondere bijstand.

Reiskosten

Soms moet u plotseling extra reiskosten maken. Bijvoorbeeld om:

  • Een ziek familielid te bezoeken
  • Een uithuisgeplaatst kind te bezoeken
  • Een familielid in de gevangenis te bezoeken
  • Naar het IND-loket in Zwolle te gaan

Kosten van een bewindvoering

Als u een bewindvoerder heeft dan moet u hier kosten voor betalen bijzondere. Hier kunt u bijstand voor aanvragen.

Huishoudelijke apparaten en woninginrichting

Uw wasmachine of koelkast kan kapot gaan. Het vervangen of repareren van deze spullen kost vaak veel geld. Ze horen bij de dagelijkse kosten, waarvoor u zelf hoort te sparen. Ook als u een laag inkomen hebt. Toch kunnen er bijzondere omstandigheden zijn waardoor u hiervoor niet hebt kunnen sparen. Soms hebt u dan recht op bijzondere bijstand. Heeft u in het afgelopen half jaar Individuele Inkomenstoeslag ontvangen? Dan gaan we er vanuit dat u dit geld gebruikt om een nieuw apparaat te kopen.

Schoenen en kleren

Er kunnen bijzondere omstandigheden zijn, waardoor u onverwacht andere kleding en/of schoenen moet kopen en u dit niet van uw inkomen kunt betalen. Bijvoorbeeld door een plotselinge toe- of afname in uw gewicht door een aantoonbare medische aandoening. Of extra kledingslijtage bij ziekte. Voor deze extra kosten is soms bijzondere bijstand mogelijk.

Maaltijdvergoeding / Dieetkosten

Iedereen maakt kosten voor maaltijden. Bent u door uw leeftijd of handicap aangewezen op de (warme) maaltijdvoorziening? Dan kunt u recht hebben op bijzondere bijstand voor de meerkosten van een maaltijdvoorziening. Meerkosten zijn de kosten die u méér kwijt bent aan een maaltijd, omdat u de maaltijd niet zelf kunt verzorgen. Soms moet u een  medisch noodzakelijk dieet volgen dat duurder is dan gewone voeding. Voor de meerkosten is soms bijzondere bijstand mogelijk.

Kosten uitvaart

Is een familielid overleden en hebt u geen geld voor de begrafenis of crematie? Dan kunt u bijzondere bijstand aanvragen. Dit is een vergoeding voor de kosten van de begrafenis of crematie. Uitvaartkosten worden in principe betaald uit de erfenis en/of uitvaartverzekering van de overledene. Is dit niet mogelijk? Dan moeten deze kosten door de erfgenamen samen betaald worden. Kunt u als erfgenaam uw deel van de uitvaartkosten niet betalen? Dan kunt u hier bijzondere bijstand voor aanvragen. Om voor een vergoeding van uitvaartkosten in aanmerking te komen moet u erfgenaam zijn. Er zijn nog meer voorwaarden. Bij het bepalen van een vergoeding voor uitvaartkosten wordt uitgegaan van een sobere begrafenis of crematie.

Aanvragen bijzondere bijstand met uitkering

Ontvangt u een uitkering van de gemeente Leeuwarden? U kunt bijzondere bijstand digitaal aanvragen (met DigiD).

Kunt of wilt u niet digitaal aanvragen?

Download het Aanvraagformulier bijzondere bijstand uitkeringsgerechtigden (PDF, 456.34 KB en vul in. Stuur het formulier op naar de gemeente Leeuwarden. U mag het ook inleveren op het gemeentehuis.

Aanvragen bijzondere bijstand zonder uitkering

Ontvangt u geen uitkering van de gemeente Leeuwarden? U kunt bijzondere bijstand digitaal aanvragen (met DigiD).

Kunt of wilt u niet digitaal aanvragen?

Download het Aanvraagformulier bijzondere bijstand zonder bijstandsuitkering (PDF, 468.2 KB en vul in. Stuur het formulier op naar de gemeente Leeuwarden. U mag het ook inleveren op het gemeentehuis.

Heronderzoek bijzondere bijstand voor bewindvoeringskosten

Bijzondere bijstand voor bewindvoeringskosten wordt gegeven zonder vaste einddatum. Dit betekent dat u niet ieder jaar bijzondere bijstand hoeft aan te vragen voor deze kosten.

Verandert het landelijk vastgestelde bedrag voor bewindvoeringskosten en curatorkosten?

Dan passen wij dit automatisch voor u aan. U hoeft hiervoor niks door te geven aan ons.

Verandert de bewindvoering omdat uw situatie verandert?

Dan geeft u dit aan ons door.

Hebben wij meer informatie van u nodig?

Dan sturen wij u een brief. Het kan zijn dat wij meer informatie van u nodig hebben om te bepalen of u bijzondere bijstand krijgt voor de bewindvoeringskosten. U kunt dit digitaal regelen. Kunt of wilt u dit niet digitaal regelen? Neem dan contact met ons op.

Controleert de gemeente ook?

Ja. Wij kunnen informatie opvragen bij een arts of andere deskundige om te bepalen of de kosten echt nodig zijn.

Controleer zelf waar u recht op hebt

Wilt u weten op welke regelingen en toeslagen u recht hebt? Doe de check via de website datgeldtvoormij.

Vragen of hulp nodig?

Ga langs bij de Buurt- of dorpskamer bij u in de buurt. Of neem contact op met de gemeente Leeuwarden.