Inhoudsopgave:

Wegen

Herinrichting Haven Reduzum

Er is een eerste ontwerp voor de nieuwe inrichting van de Haven in Reduzum. In dit ontwerp zijn de taken van de gemeente verwerkt. Ook staan hierin de wensen van de dorpsvisie en de Havencommissie. Meer informatie vindt u op de pagina Herinrichting Haven Reduzum.

Herinrichting Goudenregenstraat

Wij vernieuwen de Goudenregenstraat. Deze vernieuwing combineert noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden met verbeteringen in verkeersveiligheid, leefbaarheid en meer groen. Meer informatie vindt u op de pagina Herinrichting Goudenregenstraat.

Herinrichting Westersingel

Wij gaan de Westersingel en Pier Panderstraat opknappen. Dat moet omdat het asfalt van de weg slecht wordt. Daarnaast willen we de maximum snelheid terugbrengen naar 30 km per uur. Meer informatie vindt u op de pagina Herinrichting Westersingel.

Wergeasterdyk Goutum

De Wergeasterdyk wordt opnieuw ingericht. Vanaf de Sudertrimsdieldyk tot en met de kruising bij de Buorren. De Wergeasterdyk was vroeger een doorgaande weg naar Leeuwarden. De afgelopen jaren is er veel veranderd. De weg wordt nu heel anders gebruikt. Op de Wergeasterdyk wordt veel gefietst en gewandeld. Daarom wordt de weg nu aangepast. Meer informatie vindt u op de pagina Wergeasterdyk Goutum.

Verkeersmaatregelen Alde Leije

Wij werken aan de verkeersveiligheid van de Leijester Hegedyk, Arjen Roelswei en Langedyk in Alde Leije. We passen de wegen aan zodat het beter aansluit op de 30 kilometer zone die er nu is. Het ontwerp is tot stand gekomen in overleg met de werkgroep/dorpsbelang en een aantal ondernemers en agrariërs. Het definitieve ontwerp is voorgelegd aan bewoners.

Het ontwerp kunt u hier inzien:

De uitvoering staat gepland voor halverwege 2024.

Herinrichting Beatrixstraat Leeuwarden

Wij gaan werken aan de Beatrixstraat in Leeuwarden. De weg wordt opgebroken voor de aanleg van stadsverwarming, riolering en afvoer van regen. Hierdoor kunnen wij de weg opnieuw inrichten. Er ligt inmiddels een voorlopig ontwerp van de herinrichting. Bewoners konden knelpunten en mogelijke oplossingen meegeven. Deze zijn zoveel mogelijk meegenomen in het ontwerp. Het project staat nu even stil. De aanleg van stadsverwarming duurt wat langer. Daar moet deze herinrichting op wachten.

Autoluwe binnenstad

Het noordwestelijke deel van de binnenstad van Leeuwarden is autoluw gemaakt. Dit betekent dat er niet zomaar motorvoertuigen meer mogen komen. Meer informatie vindt u op pagina Autoluwe binnenstad.

Fietspaden

De kwaliteit van het fietsnetwerk wordt verbeterd. In de notitie ‘Fietsnetwerk Leeuwarden uit 2015’ staat welke fietsverbindingen beter worden gemaakt.

Huizumerlaan

De Huizumerlaan richten we opnieuw in. We streven naar comfort voor de fietsers. Daarbij is de wens om de laan weer het karakter te geven van vroeger. Ook brengen we regenwaterriolering aan in de straat. De laatste aanpassingen moeten nog in het ontwerp worden doorgevoerd. Doel is in 2024 de voorbereiding te kunnen afronden zodat ongeveer in maart 2025 de aannemer kan starten. De werkzaamheden moeten dan eind 2025 gereed zijn. Meer informatie vindt u op de pagina Huizumerlaan.

Doorfietsroute Leeuwarden en Heerenveen

Wij werken aan een goede fietsverbinding tussen Leeuwarden en Heerenveen. Het fietspad is 4 meter breed. Er is al veel klaar. We hebben gewerkt in de buurt van Reduzum en Jirnsum en gaan verder richting Leeuwarden. Op de plattegrond Fietsroute Heerenveen – Leeuwarden (PDF, 2.76 MB) ziet u de hele route. De verwachting is dat het laatste deel van de fietsroute wordt opgepakt binnen de gebiedsontwikkeling Middelsee.

Goede fietsverbindingen in de stad

Wij werken aan goede fietsverbindingen in de stad. Sommige straten richten we opnieuw in zodat fietsers er veilig kunnen fietsen. De herinrichting van deze straten doen we in overleg met bewoners. We hebben al meerde straten opnieuw ingericht. Onder andere de Azaleastraat en de Tsjerk Hiddesstraat.

Voorlopig ontwerp Emmakade zz

Het project Emmakade Zuidzijde stond even stil. We kunnen niet zo dicht bij de kademuur werken dat we het oorspronkelijke plan konden uitvoeren. Met een aangepast plan kan dit wel zonder dat de kade aangetast wordt. Het gaat om een voorlopig ontwerp.

Bruggen

Wij werken aan het onderhoud of de aanleg van nieuwe bruggen. Op dit moment zijn wij druk bezig met het voorbereiden van onderhoudswerkzaamheden voor verschillende bruggen. De uitvoering zal plaatsvinden in 2025. Zodra er meer bekend is, dan leest u dit op deze pagina. 

Gebiedsontwikkeling

Wij werken aan gebiedsontwikkeling. Het gaat om het herinrichten van een groter gebied.

Nieuwbouwwijk Grut Palma

In Wergea is een nieuwbouwwijk gebouwd. In oktober gingen we van start met het woonrijp maken van Grut Palma. We maken de straten af, leggen de stoepen aan en voegen nieuw groen toe. Na deze werkzaamheden is de nieuwbouwwijk Grut Palma klaar! In de winterperiode pauzeren we de werkzaamheden. In het voorjaar starten we met het laatste deel van de werkzaamheden. Alle werkzaamheden zijn klaar voor de zomervakantie. 

Definitief ontwerp woonrijp maken Grut Palma

Nieuwbouwwijk Grut Palma West

Harnst Invest wil een gevarieerde nieuwe woonwijk realiseren genaamd Grut Palma West. Dit komt dan naast de nieuwbouwwijk Grut Palma te liggen. In het plan is plaats voor 55 woningen. Voor de ontwikkeling is het nodig om een bestemmingsplan vast te stellen. De gemeente is hiervoor verantwoordelijk. Harns Invest stelt in samenspraak met de gemeente het bestemmingsplan op. Op 31 januari 2023 heeft een eerste presentatie van het plan plaats gevonden en is het plan verder uitgewerkt.

Meer informatie

Voor meer informatie over het plan kunt u terecht bij Harns Invest. Voor Grut Palma West is een projectwebsite gemaakt. Voor meer informatie over de bestemmingsplanprocedure kunt u contact opnemen met de gemeente Leeuwarden.

Nieuwbouwplan ‘Oer de Barten 2’ in Warten

Er worden nieuwbouwwoningen gebouwd in Warten door Zwanenburg Projecten B.V. op grond aan de westkant van Warten. De gemeente Leeuwarden heeft ook grond grenzend aan deze nieuwbouw wijk waarop zij huizen willen bouwen. Er ligt een schets van het nieuwbouwplan. Deze werd op 20 februari gepresenteerd aan direct aanwonenden en op 9 maart op de algemene ledenvergadering van Dorpsbelangen Warten. Reacties op beide bijeenkomsten zijn verzameld en vastgelegd, en sommige reacties zijn verwerkt in het plan. In augustus en september 2023 lag het voorontwerp bestemmingsplan ter inzage. Veel direct omwonenden en andere bewoners waren aanwezig bij de inloopbijeenkomst, sommigen hebben een inspraakreactie gegeven. Meer informatie vindt u op de pagina Nieuwbouwplan ‘Oer de Barten 2’ in Warten.

Nieuwe locatie Integraal Kind Centrum (IKC) in Lekkum

Het schoolgebouw van de De Professor Wassenberghskoalle in Lekkum is te klein. Daarom komt er een nieuw schoolgebouw op een nieuwe locatie. Het streven is om de nieuwe school vanaf begin 2026 te gaan gebruiken. Meer informatie vindt u op de pagina Nieuwe locatie Integraal Kind Centrum (IKC) in Lekkum.

Herinrichting van de Kei in Bilgaard

Wij werken aan de ontwikkeling van De Kei in Bilgaard. Er is een ontwerp van het gebied. Dit is afgestemd met inwoners uit de wijk. Er komt nieuwe riolering en meer groen in de wijk. We verwachten in 2024 te starten me de herinrichting. Meer informatie over dit project vindt u in de nieuwsbrief.

Ontwikkelkader Sint Vitusplein Stiens

MFC De Skalm en de bibliotheek zijn verhuisd naar het oude gemeentehuis in Stiens, de Nije Skalm. Door de verhuizing zijn er kansen om het Sint Vitusplein en de omgeving te verbeteren. Samen met het dorp zijn we op zoek gegaan naar die kansen. Hiervan maakte de gemeente een ontwikkelkader. Een ontwikkelkader is een plan waarin we de kaders maken voor toekomstige ontwikkelingen. Een soort blauwdruk voor toekomstige plannen. Het ontwikkelkader geeft duidelijkheid over de invulling van het gebied, over de gewenste functies, nieuwe gebouwen, de inrichting van het plein en het gebruik van het plein. Meer informatie vindt u op de pagina Ontwikkelkader Sint Vitusplein Stiens.

Bomen vervangen in Mozartstraat

De bomen in de Mozartstraat hebben niet genoeg ruimte om goed te kunnen groeien. Daardoor gaat de conditie van de bomen snel achteruit en zorgen ze voor gevaar en overlast door opdrukkende boomwortels. De 25 bomen zijn gekapt en de straat wordt opnieuw ingericht. Er komen meer bomen terug. De plaatsing van de nieuwe bomen is uitgesteld naar volgend jaar door een gasleiding die eerst vervangen moet worden. In het voorjaar van 2025 wordt de gasleiding vervangen. Daarna volgt de bestrating, de aanleg van parkeervakken en de plaatsing van de bomen. We verwachten dat de straat klaar is in het najaar van 2025.

Gemeente Leeuwarden past beplanting Bernesân aan

De gemeente Leeuwarden gaat de beplanting op het Bernesân aanpassen om meer diversiteit en een beter onderhoudbaar groen te creëren. Hiervoor is in samenwerking met een werkgroep van omwonenden een ontwerp gemaakt. De hoofdstructuur van de parkzone, zoals paden, bomen en speelplekken, blijft behouden.

Planning

De aanpassingen worden gefaseerd uitgevoerd over een periode van vier jaar, te beginnen in het najaar. De gemeente hoopt met deze aanpassingen een prachtig en duurzaam eindresultaat te bereiken voor het Bernesân.

Waar werken we nog meer aan

En eventueel nog meer projecten op pagina Ruimtelijke plannen (inkijken en reageren).

Glasvezel

In alle dorpen en wijken in de gemeente Leeuwarden wordt glasvezel aangelegd. In welke volgorde dit gebeurt, moet nog bepaald worden. U ontvangt hierover een brief. Glasvezel wordt aangelegd door Glaspoort en DELTA Netwerk.

DELTA Netwerk

DELTA Netwerk start in september 2022 in Grou met de graafwerkzaamheden. Zoals nu bekend is, leggen zij glasvezel aan tot alle dorpen in het zuiden van de stad.

Glaspoort

Glaspoort legt aansluitingen aan in de volgende dorpen en industrieterreinen: Stiens, Grou, Britsum, Koarnjum, Jelsum, Baard, Bears, Easterlittens, Feinsum, Hijum, Hilaard, Húns, Idaerd, Jirnsum, Jorwert, Lekkum, Mantgum, Alde Leie, Reduzum, Wargea, Warten, Weidum, Wytgaard en Wurdum en bedrijventerreinen De Hemrik, Biensma, Oedsmawei, Middelsee, Leeuwarden West, Businesspark Leeuwarden, industrieterrein Noarderfjild, bedrijventerrein Wergea en industrieterrein String.

Moet ik verplicht gebruik maken van de glasvezel aansluiting?

Nee, u bent niet verplicht een abonnement af te sluiten. Wilt u wel een abonnement afsluiten? Dit kan direct of later.

Vragen over deze glasvezelaansluitingen?

Meer informatie vindt u op de website van Glaspoort en DELTA Netwerk.

Elektriciteitsnetwerk

Het elektriciteitsnet

Het is druk op het elektriciteitsnet. Dit komt door een toegenomen vraag naar elektriciteit. Vaak vanuit bedrijven maar ook door bijvoorbeeld gebiedsontwikkelingen zoals nieuwe woonwijken/ woningbouw. En er is ook meer aanbod van duurzame energie. Op steeds meer daken liggen zonnepanelen die elektriciteit terug leveren aan het elektriciteitsnet.

Overzichtskaart capaciteit-stroomnet

De netbeheerders, TenneT en Liander werken daarom aan het versterken van het elektriciteitsnet zodat er meer capaciteit komt. Hierdoor komen er minder ‘pieken’ in het elektriciteitsnet en raakt het niet overbelast. Kijk voor meer informatie en een overzichtskaart op de website van Liander. In heel Leeuwarden worden daarom extra elektriciteitskasten geplaatst en extra kabels gelegd. Ook is er een nieuw hoogspanningsstation gepland. Als ze bij u in de wijk hiermee aan de slag gaan, ontvangt u een brief.

Werkzaamheden middenspanningsnet (NuLelie projecten)

Liander versterkt het middenspanningsnet. Dit doen ze door het aanleggen van extra elektriciteitskabels in de woonwijken en het plaatsen van nieuwe elektriciteitskasten.
Zoals nu bekend is, gaan ze vanaf maart 2023 t/m voorjaar 2025 in de volgende gebieden aan de slag: Westeinde, Slauerhoffweg, WTC gebied, businesspark Westeinde. Nylan, de Zwette, Marshallweg, Snekertrekweg, Julianalaan, Lorentzkade, Zuidlanden, Middelsee en Goutum.

Werkzaamheden middenspanningsnet via Buurtaanpak Liander

Het uitbreiden van het stroomnet doet Liander in bepaalde wijken via de Buurtaanpak. Dat wil zeggen dat zij het stroomnet in uw buurt in één keer verzwaren. Zo heeft u minder overlast van de werkzaamheden en is uw buurt klaar voor de groeiende vraag naar stroom in de toekomst. Meer informatie over de werkzaamheden in gemeente Leeuwarden kunt u vinden op de projectwebsite van Liander.

Nieuw hoogspanningsstation TenneT

TenneT en Liander gaan een nieuw hoogspanningsstation bouwen. Dit is nodig om de vraag en aanbod van elektriciteit aan te kunnen op het netwerk van Leeuwarden. Het zorgt voor een grotere capaciteit. Dit hoogspanningsstation komt op een plaats waar de nieuwe bovengrondse kabels aansluiten op het bestaande elektriciteitsnet bij Leeuwarden. En wordt een ondergrondse kabelverbinding aangelegd die aansluit op het de bestaande (middenspannings)net van Liander.

Een hoogspanningsstation is een knooppunt van elektriciteit. Elektriciteit wordt hier omgezet van hoogspanning (110 kV netwerk TenneT) naar middenspanning (20 kV netwerk Liander) en anders om. De kabels van Liander brengen de elektriciteit verder (met een lager spanning) de wijken in, tot uiteindelijk naar het stopcontact in de woning. Meer informatie vindt u op de pagina Nieuw hoogspanningsstation TenneT.

Planning omgevingsplanprocedure onderstation Leeuwarden Boksumerdyk

  • Opstellen omgevingsplan:
    Om de nieuwe plannen te kunnen bouwen, moet de gemeente het omgevingsplan aanpassen. In een omgevingsplan beschrijft de gemeente waarvoor de grond en bouwwerken gebruikt mogen worden en welke ontwikkelingen er in de toekomst mogen komen.
  • Voorontwerp omgevingsplan in te zien & informatiebijeenkomst:
    Het plan wordt gepubliceerd op de website Overheid.nl. En in de Huis-aan-Huis. U kunt het plan (online of in het gemeentehuis) bekijken en uw mening geven op de plannen. (inspraak reactie, binnen 6 weken).
  • Verwerken reacties:
    Wat gebeurt er met uw reactie? De gemeente verzamelt alle meningen en reacties in een document. Dat heet een reactienota. De gemeente geeft aan met welke reacties iets gedaan kan worden. Die punten worden verwerkt in het ontwerp omgevingsplan.
  • Ontwerp omgevingsplan ter visie:
    Het plan wordt gepubliceerd op de website Overheid.nl. En in de Huis-aan-Huis. U kunt het plan (online of in het gemeentehuis) bekijken en uw mening geven op de plannen.  (zienswijze indienen, binnen 6 weken.).
  • Verwerken reacties:
    De gemeente verzamelt alle meningen en reacties in een document. Dat heet een reactienota. Burgemeester en wethouders bespreken de plannen en alle reacties daarop. De reacties kunnen leiden tot een aanpassing in het vast te stellen omgevingsplan. Zij sturen het daarna naar de gemeenteraad.
  • Vaststelling omgevingsplan door gemeenteraad:
    De gemeenteraad bepaalt of zij met de plannen akkoord is.

Vaarwegen

Wurdumer Feart

Vanaf half juni tot eind juli is de vaarroute door de Wurdumer Feart niet bereikbaar. Deze vaarroute is onderdeel van de route Wirdum-De Zuidlanden. De berm naast de N31 wordt breder gemaakt en verlegd. Voor de bermverbreding wordt er een deel van de doorgaande sloepenroute langs de N31 dicht gemaakt en aan de andere zijde opnieuw gegraven. De stremming van het water wordt met borden aangegeven langs de vaarroute vanaf het Van Harinxmakanaal en het Eagumerdjip/Ringsleat ter hoogte van Wergea.

Waarom is de verbreding van de berm nodig?

In de wijk Unia worden nieuwe kavels gemaakt voor de bouw van woningen. Unia wordt geschikter gemaakt om te wonen, door een geluidsscherm langs de N31 aan te leggen. De bestaande berm is te smal voor een geluidsscherm. De aanleg van een bredere berm zorgt ervoor dat de bestaande Wurdumer Feart moet worden verlegd.

Rioleringen

Rioolvervanging Britsum

Hier wordt de bestaande riolering met een lengte van 1000 meter vervangen op en rond de terp. De werkzaamheden zijn in uitvoering en de planning is om deze voor Kerst 2024 te kunnen afronden. Na het aanbrengen van de riolering wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht.

Aanleg regenwaterriolering Boarskulp, Lege Herewei en Hege Herewei in Stiens

In Stiens is er wateroverlast vanaf een bepaalde hoeveelheid neerslag, daarom legt de gemeente regenwaterriolering aan. Ook worden er aansluitingen gelegd tot aan uw woning/tuin. U kunt zelf uw regenwaterafvoeren hier op aansluiten. In de Boarskulp en Lege Herewei wordt na de aanleg van de regenwaterriolering de straat weer terug gebracht zoals het was. In de Hege Herewei komt het asfalt niet terug maar wordt bestrating gelegd. Hierbij wordt de straat ook verbetert voor de verkeersveiligheid. De planning is te kunnen starten in het voorjaar van 2025 en de werkzaamheden in hetzelfde jaar te kunnen afmaken.

Rioolvervanging Truerderdyk in Stiens

In de Truerderdyk wordt op het bedrijventerrein de riolering vervangen en vergroot. Na aanleg van de riolering wordt de straat opnieuw ingericht. Ook wordt de kruising met het Noarderfjild aangepakt en fietsveilig gemaakt. Daarna wordt op de kruising een vrij liggend fietspad aangelegd tot aan de kruising met de Boskrane. De planning is begin 2025 te kunnen starten met de werkzaamheden.

Rioolvervanging en aanleg regenwater riolering Vogelbuurt in Stiens

In Stiens is er wateroverlast vanaf een bepaalde hoeveelheid neerslag, daarom legt de gemeente regenwater riolering aan. Ook worden er aansluitingen gelegd tot aan uw woning/tuin. U kunt zelf uw regenwaterafvoeren hier op aansluiten. In de Vogelbuurt wordt ook de bestaande riolering vervangen. De nutsbedrijven gaan ook werkzaamheden uitvoeren zoals het vervangen van de waterleiding en gasleiding. Over de planning kunnen we nog niets zeggen omdat we die moeten afstemmen op de nutsbedrijven. De bedoeling is wel om in de zomer van 2025 te kunnen starten.

Vragen?

Neem contact op met de gemeente Leeuwarden.